Fick frågan om vad ett trädgårdscafé egentligen är. Nationalencyklopedin saknar ordet i sitt uppslagsverk men det hindrar inte oss från att bestämma oss för en definition.

Vi menar att ett ”äkta” trädgårdscafé ska ha…

  • …en trädgård. Detta kan antas vara uppenbart men det finns gränsfall. T.ex. Fröknarnas Café vars uteservering består av en gräsmatta (även om det finns gott om vackra trädgårdar i området).
  • …en personlig touch. Trädgården ska gärna ligga i anslutning till ett bostadshus och det ska kännas som att man är hemma i någons privata trädgård. Det får inte kännas alldeles för ”industriellt”. Inget ont om cafékedjor som Waynes Coffee eller Espresso House, men deras koncept passar inte i ett trädgårdscafé.
  • …lokalproducerade varor. Detta följer på föregående punkt. Trädgårdscaféet får gärna vara som en slags gårdsbutik för de lokala producenterna.
  • …gott kaffe. Tyvärr ser man sällan espressomaskiner hos trädgårdscaféerna men som kaffeälskare vill man att upplevelsen ska vara komplett och då räcker det inte med halvtimmes gammalt uppvärmt bryggkaffe. Kvaliteten på kaffet säger mycket om ägarnas ambitionsnivå. Man kan älska trädgården men inte vara så intresserade av att erbjuda mat och dryck av hög klass. I så fall är man en trädgård som serverar kaffe men inget ”äkta” trädgårdscafé. Åtminstone enligt oss.

Där närmar vi oss definitionen av trädgårdscafé. Saknar ni något i listan?